BOVISA, MILAN, ITALY, 2005 - LETIZIA CARUZZO MAURO FABBRO ARCHITETTI

Go to content

Main menu:

PROJECTS


MILANO BOVISA MASTERPLAN, 2012




 
 

Bovisa is an important area in the North Western part of Milano: once industrial compartment, determinant in the economic development of the Milanese area, at the end of Nineteenth Century, it lost its productive role and now is aiming to assume a new one, in relationship to the presence of the Politecnico.
This project designs a new urban landascape, keeping the existing gasometers as land mark: in view of the them, a residential crescent of terraced houses takes place facing a park: there aerial pedestrian paths linked over the lake connect the giant court to the public facilities.
On the other side of the Central Boulevard there are the smooth masses of the vaults for the Public Library and Modern Art Museum; on the other side the green courts
created by the “redents” of the University departments sit next to the tower dedicated to scientific research in engineering and architecture.
The existing railway station has been integrated and transformed into
a “Creativity Pavillon”, dedicated to exhibitions, ateliers for students of the Politecnico, theatre, the Pavillon opens toward a square with gardens and pleasure facilities.
The concept is to create a new part of the city where the design respects the identity of the place and combines nature and architecture, to achieve the idea of a contemporary environment plenty of harmony.

 



 
 
Back to content | Back to main menu